Säilättäret är en mångkonstnärlig grupp från Finland. Gruppen grundades år 2020.
Säilättäret kombinerar cirkus och musikteater med objektmanipulering och dockteater,samt skapar gränsöverskridande scenkonst. Vi blandar olika konstformer till en harmonisk helhet i våra livfulla och energiska verk.


Legenden om det Heliga Päronet är en föreställning som kombinerar cirkus med musikteater i medeltida anda. I föreställningen får vi följa fyra kvinnor som firar det Heliga Päronet. Under föreställningen som utspelar sig på medeltiden inträffar en hel del besynnerliga och absurda händelser. Åskådaren får se färggranna visuella element, mästerlig lindans, knivkastning, balansering på flaskor och bågskytte. 

Allt flätas samman till en spännande föreställning med levande musik, fängslande berättarkonst och sång på svenska. Premiären för den svenska översättningen Legenden om det Heliga Päronet ägde rum under Medeltidsveckan på Gotland sommaren 2022.Härkätien Leikarit består av Kuisma Keskinen, Lauri Keskinen och Päivi Kuusisto som är specialiserade på medeltida musik och instrument. Trion har arrangerad musiken till Legenden om det Heliga Päronet och spelar live på scen med Säilättäret.


  • Långd: 50 minuter
  • Åldersrekommendation: 5+ 

I programmet ingår knivkastning, som de yngre i publiken kan uppleva som rätt spännande. Därför rekommenderar vi att barn alttid deltar med en vuxen.

  • Platsalternativ: utomhusversion, scenversion och skolversion
  • Scenstorlek

Bredd: 10 meters

Djup: 8 meters

Höjd: 5 meter fritt luftutrymme (inga grenar eller andra strukturer får placeras direkt ovanför föreställningsområdet)

Verket finns i två olika versioner. I den ena ackompanjeras Säilättäret live av bandet Härkätien Leikarit på medeltida instrument, i den andra är musiken inspelad.

Legenden om det Heliga Päronet kan framföras på finska eller svenska.


Säilättäret, en grupp mångsidiga artister, erbjuder engagerande och spännande program för diverse behov. Besök artister webbsidor för att mera information.
Kontakt os, vi vill gärna höra från dig!
E-post: sailattaret@gmail.com 

Sociala medier

Facebook: Facebook: www.facebook.com/sailattaret

Instagram:  www.instagram.com/sailattaret